ClickDimensions или MailChimp: кое да изберете?

Ако сте маркетинг мениджър, вероятно нееднократно сте си задавали въпроса, дали да използвате MailChimp или да заложите на решение за маркетинг автоматизaция- например, ClickDimensions. Макар че има много функционалности, които се покриват и при двете, те са различни приложения и покриват различни бизнес нужди.

Избрахме да направим сравнение на двете приложения, да споменем силните им страни, с което да улесним избора на правилното решение за Вашата организация.

 

ClickDimensions

ClickDimensions е цялостно решение за маркетинг автоматизация, което е разработено на база на Dynаmics 365 for Sales (преди Dynamics CRM). Именно поради това, решението често е предпочитано от компании, които вече имат внедрен  Dynamics CRM. Потребителският интерфейс е уеднаквен и потребителите, дори не разбират кога използват CRM и кога ClickDimensions.

ClickDimensions Marketing automation

Трябва да се отбележи, че за да внедрите ClickDimensions, задължително първо трябва да имате имплементиран Dynamics 365 for Sales (преди Dynamics CRM).

 

 

MailChimp

MailChimp от своя страна е най-популярната в света платформа за изпращане на маркетинг email съобщения. Лесно е да започнете работа с него, а и дава възможност хора, дори без технически умения да сътворяват изключително добри email темплейти.

MailChimp предлага добра стойност за компаниите, които не изпращат големи обеми от мейли и са доволни от вградените функционалности, с които той разполага.

MailChimp маркетинг листи

 

В какво са добри и двете платформи?

И при ClickDimensions, и при MailChimp можете да използвате:

 • Къстамизирани домейни и двете системи позволяват да „маскирате“ по такъв начин мейлите, че да изглеждат изпратени от домейна на Вашата компания.
 • Управление на абонаменти и двете системи позволяват да се управляват предпочитания за абониране на дадена уеб страница, която можете да брандирате по свое желание.
 • Unsubscribes – и двете системи отговарят на изискванията за включване на линкове за отписване в съдържанието на мейлите.
 • Click Heat Maps – и двете позволяват да виждате на кои точно линкове в изпратените мейли са кликвали потребителите.
 • Променливи и двете дават възможност да залагате променливи в самите мейли, за да персонализирате съдържанието (например, да се обърнете към получатале с първото му име). Специално в ClickDimensions можете да реферирате към почти всяко поле в картата на клиента в CRM, което също може да е от полза.
 • Автоматични отговори и с двете можете да създавате автоматични отговори.
 • Рипортинг– и при двете може да се възползвате от детайлнисправки по ключови индикатори като % отворени мейли, отписали се и т.н.
 • Интеграции и при двете платформи разполагате с разнообразни възможности за интеграции с външни приложеня.
 • A/B тестове – маркетинг екипите могат да изпълняват split-test emails, за да определят кой от вариантите е по-успешен.

 

Къде CLICKDIMENSIONS превъзхожда MAILCHIMP?

Тъй като ClickDimensions е изцяло интегрирана платформа за маркетинг автоматизация, е подходящ за маркетинг екипи, които имат големи планове, но не разпологат с огромни бюджети.

Тъй като надгражда Dynamics CRM, ClickDimensions позволява на маркетолозите да получат истински детайлна информация за потенциалния клиент от създаването му като контакт до превръщането в продажба.

 

Срещу MailChimp, ClickDimensions печели с:

 • Квалифициране на лийдове и сегментиране всяко взаимодействие на посетителя на сайта Ви, може да бъде проследяване през ClickDimensions, което Ви дава възможността да разполагате с детайлна информация за клиентите и потенциалните си клиенти. Това помага на  маркетинг екипите по ефективно да таргетират потенциалните клиенти по време на потребителкста им пътека и да подават лийдове към търговците в точния момент. Статистиките, които са налични, също са от полза за търговските екипи, които по-лесно могат да проследят и преценят анагажираността на потенциалния клиент.

 

 • Quick send templates – от самата CRM система, търговците и служителите в customer service отдела могат да изпращат напълно брандирани мейли, които същевременно са къстамизирани за съответната аудитория, само с няколко клика. Промотирането на събития е само един от примерите, за които тази функционалност е особено полезна.

 

 • Автоматизирани маркетинг листи имейл кампании и автоматизирани кампании могат да бъдат изграждани динамично, на база на  информацията от CRM системата. Например, клиенти, които не са се обаждали на customer service отдела повече от 90 дни, могат автоматично да бъдат добавени в автоматизирана кампания с напомняне за наличните услуги.

 

 • Детайлна персонализация при все, че ClickDimensions е вградена в самата CRM система, мейлите, могат да бъдат изпращани от контактите от компанията Ви, които аудиторията, която опитвате да достигнете познава най-добре, например техните акаунт мениджъри. Това помага за по-добрите резултати по отношение на open and click-through rates.

 

 • Прикачване на файлове ClickDimensions позволява да прикачвате файлове към мейл и да проследвате дали са отворени. Това е важно, понеже помага да предприемете адекватни follow ups към своята аудитория, в зависимост от това дали са отворил ифайла или не.

 

 • Campaign builder – С ClickDimensions изграждате по-богати маркетинг кампании, далеч отвъд автоматичните отговори по мейл.

 

 • Closed loop marketing можете да проследявате успеха на своите маркетинг кампании от поканата до затварянето на слделката, като по този начин притежавате много по -ясна визия за ROI на отделните инициативи.

 

 • Промо страници Промо страниците са много удобен начин да представите дадено послание с конкретна обратна връзка без да позволявате на участниците да се разсейват , ето защо те са често използвани при платени рекламни кампании. Удобния интерфейс на ClickDimensions editor ви помага бързо и лесно да създавате промо страници без да се налага външна помощ от ИТ отдела или агенция.

 

 • Съдържание създаването на регистрационни форми позволява ограничите достъпа да ключови материали на уеб сайта, само до посетителите, които са съгласни да споделят своите данни.

 

 • Проучвания в допълнение към регистрационните форми, можете да създавате проучвания в ClickDimensions. Така можете да получите обратна връзка от посетителте на сайта и клиентите, като директно резултатите се запазват в CRM-а.

 

 • SMS интеграция Според някои проучвания 98% от получените SMS-и се отварят, за разлика от много по ниския процент отворени мейли. Опцията да включите SMS в маркетинг кампания с ClickDimensions е още една възможност да достигнете аудиторията през друг канал.

 

 • Анализи съчетанието на предимствата на Dynamics CRM и PowerBI е голям плюс за ClickDimensions. Понеже ClickDimensions съхранява всички данни в базата на Dynamics CRM, буквално всичко от трафика към уеб сайта до отворените мейли може да бъде визуализирано в различни справки, включително в комбинация с други данни в самата организация.

 

С какво MAILCHIMP е по-добър от CLICKDIMENSIONS?

Разбира се има причини, поради които MailChimp е най-популярната платформа за изпращане на мейли в световен мащаб. Тя е достъпна, разполага с доста богата функционалност и е супер лесна за използване.

Когато го сравняваме с ClickDimensions, това са областите  където MailChimp има предимство:

 • Лекота ако ви е необходимо само управление на различни маркетингови листи, няколко автоматични отговора и лесен email designer – MailChimp е перфектен в това. Той е фокусиран върху основните email marketing функционалности.

 

 • Без обвързаност със CRM – тъй като MailChimp е напълно самостоятелно приложение, няма изискване първо да сте внедрили CRM система.

 

 • Качествени шаблони MailChimp предлага доста атрактивни възможности като предварително дефинирани шаблони.

 

 • Възможни интеграции към популярни приложения MailChimp предлага различни интеграции към популярни приложения като WordPress и Shopify.

 

 • Мобилно приложение MailChimp разполага с няколко мобилни приложения, които може да са полезни при управлението на маркетинговите кампании.

 

Накратко

И ClickDimensions, и MailChimp са много добри приложения и могат да се похвалят с много щастливи клиенти.

Разбира се, важна стъпка при избора на софтуер за маркетинг автоматизация е да обмислите внимателно целите, които си поставяте с внедряването на подобна система, преди да преценявате всяка една отделна функционалност.

Тъй като е вграден в Dynamics CRM, ClickDimensions дава възможност на маркетинг екипите да изпълняват доста сложни многостъпкови кампании, които след това да отчитат с подробна статистика. Ако към дадения момент нямате необходимост от CRM система или не смятате, че ви е нужно цялостно решение – MailChimp ще е от полза.

Ако желаете да Ви разкажем повече за ClickDimensions или искате да го видите в действие – свържете се с нас на 02 / 818 36 63 или ни пишете на info.bg@fts-eu.com

 

С М-Files thyssenkrupp управляват лесно огромни обеми техническа документация

Thyssenkrupp Elevator е една от водещите световни компании, производители на асансьори.  Компанията има над  50 000 служители и клиенти в повече от 150 страни. Произвежда и доставя пътнически и товарни асансьори, ескалатори и пътнически ръкави за летища и др.

Процесът по   изграждане на един асансьор  е свързан с подготовката и използването на много  документация, а компанията е достигнала до етап, в който заменя до голяма степен управлението на информация на хартия.  Преди въвеждането на M-Files, този ръчен подход  на управление на документацията затруднява намирането на важни документи от служителите. Освен това Thyssenkrupp постоянно циркулират документи между своите 100 различни офиси и клонове, което отнемало много време и средства.

Дигитализирането на документите и създаването на система за проследяването им спестява $ 25 000 на месец.

Един проект за асансьор обикновено включва 700 различни документа и тяхното управление на хартиен носител се превръща в дълъг и тежък процес. За компанията наименованието „Red folder” е било буквално физически съществуваща папка, която събира стотиците документи, необходими за производството на един-единствен асансьор. Всяка една „red folder“ е постоянно прехвърляна от отдел към отдел, за да може всички по проекта да добавят съответните  документи. Имало е проблем и с e-mail комуникацията, която е била основен метод за изпращане на важни документи като прикачен файл, но Thyssenkrupp не са имали система за ефективно управление на тези имейли и прикачени файлове.

Един от членовете на екипа описва опита си със съхранението и работата с документи на хартиен носител като „загуба на време, липса на прозрачност и забавяне в доставките на асансьори“.

Размятането на хартиени копия е било още едно бреме за компания с 100 и повече клонове в САЩ и Канада е струвало 25 000 щатски долара на месец. Друга слабост е използването на споделена мрежа от папки за управление на електронните документи. Служителите се обърквали в сложната йерархична структура на папките и многобройните версиии, съхранявани на всевъзможни места.

“Преди M-Files, губехме файлове, защото някой просто изтиваше даден файл или съхраняваше  различни версии на документа в различни папки ” споделя Деймън Родкий, IT мениджър, на thyssenkrupp. “Намирането на конкретен документ в нашия сървър можеше да отнеме до пет минути. Понякога съм си мислил, че намирането на петрол в задния двор на дома ми ще е по-лесна задача. ”

С M-Files откривате документите за секунди.

Преди няколко години Thyssenkrupp изгражда екип от инженери, координатори, мениджъри, за да се запознаят с процеса на управление на документите и открият решения. Екипът проследява съществуващите процеси и след това създава визия за идеалната система за намиране и проследяване на документи в цялата организация.

С тази нова визия, Thyssenkrupp започва да сипартнира с Unstoppable Software, партньор на M-Files, който разработва софтуерни приложения за производствени компании. Unstoppable създава система за управление и проследяване на всеки документ в офисите на компанията в Северна Америка.

“Избрахме M-Files поради четири причини: гъвкавостта на платформата, възможностите за лесно увеличаване на мащаба, лекотата на използване и ниска цена на внедряване ” – казва Майк Фулър, разработчик /анализатор в Тhyssenkrupp.

М-Files позволява на Тhyssenkrupp да създаде документна система като именува всеки документ, да съхранява и  добавя метаданни към него при съхраняването му в даденото хранилище.

„Сега съхраняваме документите във файл, с описания за определено име, работен номер и отдел което ги прави бързо и лесно откриваеми.“- казва Никол Харис, Координатор ремонтни дейности.

Като следваща стъпка, Тhyssenkrupp създава нови работни потоци, за да замени “червената папка”, което позволява на екипите по проект да изготвят отчети и да определят статуса  на проекта във всеки един момент. Освен това започват да автоматизират следните процеси:

 • Създаване на MFD (мулти-файл документ) – автоматизиран работен потокм който автоматично създава и именува стандартен мулти-файл документ, в който да бъдат съхранявани чертежи.
 • Създаване на заявка за чертеж – веднъж като се даде заявка за изготвяне на чертеж, автоматично работните потоци инициират процеса по стартиране на заданието. Графикът и напредъкът по проекта са лесно проследими в системата.
 • Изпращане на документи – автоматично изпращане на чертежи и други съпровождащи ги документи към външи и вътрешни клиенти.

Тhyssenkrupp по електронен път проследява  запитвания от различни членове на екипа

Thyssenkrupp конфигурира възможността в M-files да се проследяват запитванията от екипите по проекти. Могат да се създават въпроси в базата данни на M-files и да се импортират като обекти в  хранилището. Тези обекти се синхронизират с работните потоци, за да се ускори изпълнението стъпка по стъпка на RFI процеса. M-Files сигнализира потребителите за регистрирани нови въпроси в базата данни и улеснява получаването на отговор от съответния човек.

Thyssenkrupp също разработва “workflow tracker“, който документира потока от задачи или процеси по изработването на един асансьор. Тракерът уведомява мениджъра на  екипа, мениджъра на проекта и топ мениджмънта за пропуснатите крайни срокове, като по този начин се предотвратява забавянето на проекта.

Eфикасните работни потоци са премахнали ненужните разходи за хартия, разрешават проблема  с изгубени документи на хартиен и електронен носител, елиминират повече от 13 физически предавания на документи между хора и отдели и увеличават прозрачността на проектите.

 

“Днес използваме нашия „analytics-based tracker“ , който е изграден на платформата M-Files, за да видим как можем да усъвършенстваме процесите си. Ние постигаме това, като разглеждаме най-често задаваните въпроси, разрешаваме ги и ги елиминираме като пречка в бързото изпълнение на   работнитe потоци.

M-Files се превърна в истинско корпоративно решение за нас.  Управляваме почти един милион на брой документи с M-Files. Имаме повече от 500 потребители в седем отдела – с тенденция да стават все повече. Може да се каже, че от началото на проекта сме спасили 900 дървета и 1,5 милиона долара. Следващите стъпки включват интегрирането на CRM системата, CPQ и ERP системите с M-Files.“ – казва Майк Фулър, разработчик /анализатор в Тhyssenkrupp.

 

Ако желаете да разкажем повече за възможностите на M-Files,както и за проектите си с решението – свържете се с нас на 02/ 818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

Колко време наистина ползвате, за да продавате?

Ако можехте да прекарвате повече време в в разговори с настоящите и потенциалните си клиенти всяка седмица, колко допълнителни приходи бихте получили като резултат всяка година?

Или, иначе казано, колко време отделяте на задачи, които не допринасят за постигането на целите за продажби?

CRM системите като Microsoft Dynamics 365 for Sales, са много полезни на екипите от търговци в мисията им да постигнат поставените таргети, както и да увеличават броя на генерираните потенциални клиенти.

В много от случаите организациите внедряват CRM системи, за да освободят екипите си от търговци от бремето на административните задачи и да увеличат мобилността им, като им позволят да се фокусират основно върху усилията да спечелят повече сделки.

Ако планирате да внедрите CRM система, или преосмисляте своята съществуваща CRM стратегия е важно първо да идентифицирате какви промени в поведението и процесите са необходими, за да постигнете заложените цели.

Отправна точка е да започнете с калкулиране на времето, посветено на  дейности по продажбите, и остойностяването на скритите разходи за неефективни продажбени процеси.

За организациите, които не разполагат с  ефективни процеси, подкрепени от CRM система, някои ресурсоемки и времеемки задачи са:

 • Изграждане на прогнози за продажби
 • Обаждане в офиса за информация, която не е достъпна дистанционно
 • Подготовка на оферти и проверка на цени
 • Координиране с колегите за текущия статус на даден потенциален клиент
 • Ръчно изпращане на поредица от мейли и приложения за дадени потенциални клиенти
 • Координиране с финансовия отдел относно информация за направените заявки

С внедряването на CRM система търговците могат да повишат продуктивността си, чрез инструменти, с които свикват бързо и лесно.

Ако се върнем на времето за задачи, с по-ниска степен на важност – ако се спести дори 1 час седмично от тях, това би довело до освобождаване на допълнителен капацитет на търговците за дейности, които със сигурност биха повлияли на приходите.  Това е само един пример, които да илюстрира, как някои административни задачи губят ценно време на търговците.

Ако желаете да разкажем още за ползите от внедряването на CRM система, както и за опита ни по проекти за наши клиенти – свържете се с нас на 02/ 818 36 63 или ни пишете на info.bg@fts-eu.com

 

Кои са актуалните теденции при ERP системите за компании от ХВП?

Компаниите от ХВП са изправени пред постоянни предизвикателства и растящи изисквания от страна на клинетите и доставчиците си – като например, свиване на печалбите в зависимост от промените в цените. Разбира се, да не забравяме и все по-високите стандарти и постояните промени в законите и наредбите, които трябва да се съблюдават. Компаниите от ХВП трябва да следват и да спазват всички тези промени.

Всички тези външни фактори принуждават компаниите от ХВП непрекъснато да се стремят да намаляват разходите си и да повишават своята ефективност. Важно е да притежават строг контрол над дейността си, както и навременна и актуална информация за отделните процеси. Ето защо внедряването на специализирана ERP система за управление за бизнеса е от съществено значение.

SI Foodware в комбинация с Microsoft Dynamics NAV представлява цялостно, завършено ИТ решение за управление на бизнеса за компании, с основна дейност преработка, производство и дистрибуция на хранителни стоки.

Обърнахме се към  William van Zweeden от Schouw Informatisering – компанията-разработчик на SI Foodware с няколко въпроса относно тенденциите при ERP системите за компании от ХВП:

 

Кои са най-често задаваните въпроси, които получавате  от потенциални клиенти, които търсят ERP за  ХВП?

 1. Търся партньор, който разбира моята индустрия – Познавамедобре хранителната индустрия. Разполагаме с опит и повече от 300 клиента по цял сят от различни сфери на хранителната индустрия.
 2. Не желая повече да работя с отделни приложения или системата, с която разполагам вече не е достатъчна, за да управлявам ефективно бизнеса си – малките компании често стартират само със счетоводен софтуер + таблици в Excel. Но ако успят да развият бизнеса си, тези решения могат да са им недостатъчни.
 3. Необходимо е да съблюдавам регулациите за проследимост и да мога да реагирам бързо – дава ли ми тази възможност Вашето решение Модулът „Управление на качеството“ (демонстрирахме по време на уебинара, който организирахме заедно с ФТС) помага на компаниите да управляват процеса. С комбинирането на функционалности от различни модули – създаваме много силно решение , което покрива изискванията свързани с качеството, както спрямо националните, така и спрямо международните разпоредби.

 

Кои са основните три причини, поради които ХВП компаниите избират SI Foodware?

Основните причини са свързани до голяма степен с цитираните въпроси по-горе. Това са причините, поради които компаниите ни търсят.

В допълнение вече сме изградили достатъчно доверие в индустрията. Завършваме успешно всеки един от проектите си.

Ето и трите причини накратко:

 • Познаваме хранителната индустрия.
 • Разполагаме с решение, което отговаря на изискванията на ХВП компаниите.
 • Ще завършим успешно проекта, което могат да потвърдят и настоящите ни клиенти.

Какви са тенденциите, които очаквате  в хранителната индустрия през 2018г. ?

Със сигурност има разлики между очакваните тенденции на пазарите в Холандия и България, но можем да  откроим следното:

 • Повишено търсене на готови храни

Хората имат да свършат все повече задачи, за все по-малк о време. Това ги принуждава да търсят решения за закупуване на готови храни. В повечето супермаркети в Холандия стават все  по популярни готови плодови салати, фрешове, предварително подготвени за директна консумация авокадо и манго, например. Разграничителната линия между супермаркетите и ресторантите става все по тънка, тъй като много от супермаркетите вземат решения да отворят суши ресторанти или пицарии на своята територия.

 • Все по-голямо внимание към качеството на храната/готовност да с заплати повече за по-качествени продукти

Макар че, хората разполагат с по-малко време за готвене, има една нарастваща тенденция за здравословно храненене с качествени, био и органични продукти, отгледани с внимание. Органичната храна беше нишов пазар допреди няколко години, но набира все по-голяма популярност. Също така, наблюдава се  съществена разлика между готвенето през седмицата (бързо и лесно) и през почивните дни (повече време, повече пресни продукти, по –скъпи продукти).

 • Добавяне на допълнителни канали за дистрибуция.

Много компании започват да добавят канал от компанията- директно до клиента  към традиоционните B2B модели. Това води до промени и в изискванията към софтуера: методи за транспорт, методи за заявка, приложения за web магазин и други).

Снимка: Schouw Informatisering

Ако желаете демо на Si Foodware или имате допълнителни въпроси, свържете се нас на 02/818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

Още статии за решението за ХВП компании:

Вертикалното решение SI Foodware помага на De Aviateur Bakeries да оптимизира бизнес процесите си

 

 

Фирмите събират голямо количество информация, а ние правим така, че тя да работи за тях

Г-н Станимир Костов, като CEO на ФТС Груп – каква беше миналата 2017 г. за компанията?

2017-та беше добра година както за ФТС България, така и за цялата група. Имаме ръст от почти 30%, като очакванията ни са и през настоящата той да е от същия порядък. Това е така, тъй като интересът към дигиталната трансформация и изкуствения интелект (AI) нараства все повече, а ние се занимаваме точно с това.

Много хора все още сякаш асоциират дигиталната трансформация предимно с безхартиен документооборот. Какво според вас представлява тя?

Дигиталната трансформация е нещо различно за отделните компании в зависимост от това до какъв етап от този процес са достигнали. Има компании, които отдавана са ограничили хартията, имат внедрени ERP, CRM системи, интеграции с банки, доставчици и т.н. При тях развитието е в посока на това стъпките от процесите да бъдат допълнително оптимизирани. Това става чрез анализи на големи обеми данни и изкуствен интелект. Т.е. информацията, с която разполагат компаниите от всички свои системи, да бъде комбинирана с други данни от външната среда и да се дефинират модели, чрез които се правят прогнози. Така се постига ново ниво на оптимизация и трансформация на бизнеса.

В същото време има компании, при които е налице огромен документооборот. При тях първото нещо, което трябва да се направи, е информацията да влезе в някаква система, така че тя да се ползва от всички, като същевременно се контролират правата на достъп и се гарантира, че данните с които се борави са актуални. На следващ етап с нашите BI системи с machine learning модели можем да им осигурим възможност да разполагат с точни прогнози и очаквания за поведението на пазара или на конкретен контрагент.

Няколко пъти споменахте изкуствения интелект. Какво по-точно правите в тази насока?

Еспертизата ни от повече от 20 години е фокусирана върху системите за управление на бизнеса – ERP, CRM, DMS. В момента ги надграждаме. Отчитаме, че клиентите ни събират голямо количество информация и се опитваме да направим така, че тя да започне в по-голяма степен да работи за тях. Не само да управляват и оптимизират транзакциите си, а да минат на следващото ниво – чрез модели, създадени със средствата на изкуствения интелект, да открият допълнителни източници на приходи и да трансформират бизнеса си.

Ако вземем например един клиент от сферата на търговията, то са налице базови данни за продажбите и предлаганите продукти. Ние обаче искаме да стигнем до по-голяма дълбочина на анализа и да добавим фактори като например празнични дни, спортни събития, температура, валежи, снежна покривка и др. Откриването на връзка между подобни фактори и продажбите не само ни дава различен поглед, но и възможност да оптимизираме бизнес модела и да генерираме допълнителни приходи.

Колко процента увеличаване на ефективността, ориентировъчно, може да се очаква от един такъв подход?

Трудно е да се даде общ процент, който да е валиден за голям брой случаи. Най-лесно е да се смята при рутинни дейности, като например работата с документи. Чрез автоматизация е възможно да се спестява време от порядъка на 20 – 40%.

В примера с търговската организация е трудно да се изчисли ефектът, но благодарение на споменатите модели може да се прогнозира коя стока ще с продава повече при промяна на съответните фактори. Ако не разполагаме с нея, то това са пропуснати печалби. И обратното – презапасяването с нещо, което няма да може да бъде продадено достатъчно бързо, е директна загуба. Т.е. ефектът е очевиден. Но най-важното всъщност е, че чрез използването на Advanced Analytics решенията се създава конкурентно предимство и допълнитена стойност за организациите.

Една от тенденциите в момента са т. нар. големи данни (Big Data) и свързаните с тях анализи. Разкажете повече за това какво правите в тази насока.

Започнахме да развиваме проект, наречен FTS Data Sense. Идеята е под това име да включим всичко, което правим в тази област – започвайки от стандартните анализи (BI), продължавайки през по-задълбочените анализи (advanced analytics) и изкуствения интелект (AI). Пример в тази насока са моделите, за които стана дума.

Друг пример е с advanced analytics решения да предложим бързa класификация на огромни обеми от информация. Когато става дума за CRM или ERP система това е лесно, но за неструктурирана информацията, особено за по-големи организации, без подобни решения това би било невъзможно. Очакваме това да е изключително полезно и във връзка с регламента за защита на личните данни (GDPR).

Ние не само помагаме на клиентите ни за създаването на база от познания, но и за използването и – например с чатботове. Така се отговаря на запитвания без да се ангажират хора, които биха могли да се заемат с по-важни и интересни за тях неща.

Изключително високо оценявано от клиентите ни е, че решенията на FTS Data Sense дават сигурност, спестяват време и осигуряват бързина на вземане на решенията и на изпълнение, все неща, които биха могли да определят и бъдещето на една компания.

Друга сфера, в която работите, са облачните технологии. Как гледат българските клиенти на тях? Преди време сякаш имаше известно недоверие…

Да, може да се каже, че през последните години има доста голяма промяна в отношението към облачните технологии. Допреди 2-3 години имаше известни резерви, но в момента всички оценяват предимствата и възможностите друг да се грижи за ИТ инфраструктурата и да осигурява нужните нива на сигурност.

Като партньор на Microsoft предлагаме техните облачни услуги. Съответно всички наши клиенти знаят, че зад услугата стои нужното високо ниво на сигурност и качество.

Може да се каже, че клиентите ни все по-често избират облачни версии на продуктите, с които работим.

Какви облачни продукти и услуги се търсят най-много?

Ние се занимаваме със системи за управление на бизнеса, изискващи сървърна инфраструктура, която обикновено е в офиса на клиента или в център за данни. Сега всички са щастливи тази инфраструктура да отиде в облака или да разполагат с резервна система, която да бъде включена и да замени сървърите в офиса в случай на проблем.

Става все по популярно и използването като облачна услуга на всички системи за управление на бизнеса, които предлагаме. Това е изключително гъвкав и удобен вариант, с високо ниво на сигурност, и в същото време с добър финансов модел, който не изисква големи първоначални инвестиции.

А ако говорим за advanced analytics и изкуствени интелект, то делът на облачните услуги е практически 100%, тъй като ресурсите, които се ползват са в облъка. Това ни позволява да предложим услуга с гъвкав ценови модел, зад която обаче стоят огромно акумулирано познание и милиардни инвестиции.

Какви тенденции очаквате да са водещи през настоящата година?

Растежът на икономиката стимулира все повече организации да предприемат смяна на системите си с такива, които позволят по-голяма оптимизация на дейностите им. Тук причини са както самото разрастване на бизнеса, така и липсата на кадри, която частично може да се реши чрез използването на подходящите информационни технологии.

Регулациите свързани със защитата на личните данни (GDPR) също ще движат инвестициите в ИТ, защото само така организациите биха могли да отговорят на завишените изисквания в тази област.

Друга голяма тема ще е всичко свързано с изкуствения интелект. Полезният ефект, който носят тези технологии ще става все по-очевиден и усещан от организациите.

* Материалът е публикуван в списание CIO

 

Ще се радваме да Ви разкажем повече за последните си проекти, с които помагаме на клиентите си по пътя на дигиталната трансформация. Свържете се с нас на 02/ 818 36 63 или ни пишете на info.bg@fts-u.com

Защо на компаниите от ХВП е нужно BI решение?

BI решенията имат за цел да превърнат съществуващите данни в организацията в информация, която може да бъде интерпретирана и да води до вземането на най -правилните решения. В този смисъл от това до голяма степен зависи посоката, в която ще развивате компанията си.

Превръщането на информация минава през изграждането на определени модели и последващото им визуализиране в различни, интерактивни отчети и анализи. Това, което прави BI толкова уникално е възможността да се комбинира информация от различни източници, както вътре в компанията от ХВП, така и от външната среда.

BI решението ще ви позволи да анализирате бизнес процесите в организацията и да предприемете нужните мерки, за да ги оптимизирате, ако е нужно. По този начин разполагате с необходимата информация, да вземате решения относно поръчката на дадени суровини и съставки, управлението на производствения процес, начина по който, наличностите могат да бъдат планирани и контролирани и разбира се правилната дистрибуция на готовите продукти.

Прецизно избраното BI решение от доставчик с нужните опит и познания, ще ви погне да вземате решение и относно корпоративната си стратегия за дългосрочно развитие. По-лесно ще можете да определяте кой пазар е най-интересен и с най-голем потенциал, как производството да бъде управялвано по най-ефективния начин, как може да се оптимизират логистичните дейности и коя извадка от клиенти носят с най-високи приходи.

Всъщност от отговорите на всички тези въпроси до голяма степен зависи и успехът на дадена компания.

Както вече споменахме, BI решението ще анализира информацията, която вече е налична във вашата компания, както и външна такава. Тази информация, може да бъде взета от вашият бизнес софтуер, който вече използвате, или ако не разполагате с ERP решение, от другите финансови, счетводни или складови програми с които работите.

BI на всяко ниво

На BI решенията обикновеното се гледа като на инструмент за топ мениджмънта в по-големите компании, но това не винаги е така. Може да бъде много полезен и при вземанeто на решения на средно и оперативно ниво в компанията. Всички стъпки в процесите по контакт с клиента, оценка на финансовите резултати, разрешаване на проблеми в логистиката и в производството могат да бъдат улеснени от едно BI решение, именно заради неговата мултифункционалност и това, че ползва информация от различни източници.

Ако искате да научите повече за ползите, които Power BI решението може да донесе на компанията ви – свържете се с нас за демонстрация на 02/ 818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

9 предимства на Office 365 for Business

Чудите се дали Office 365 наистина е подходящ за Вашата компания? Отговорът е ДА.

Office 365 е много повече от набор от инструменти. Това е напълно нов начин на колаборация. Ето и 9 причини да обмислите да използвате Office 365 в своята организация.

 

1. Безупречна интеграция с инструментите, които вече познавате
Office 365 работи безупречно с програмите, които вече познавате и използвате, като Outlook, Word, Excel, OneNote, Publisher и PowerPoint.

2. Можете да разчитате на него, независимо от външните обстоятелства

Ако системата ви е на локален сървър във Вашият офис, то при пожар или наводнение резултатът ще бъде- без данни, без сървъри и без уебсайт. Ако качите данните си в облака, всички бизнес документи и приложения, като email, например, винаги ще са налични и няма да сте зависими от външните обстоятелства.

3. Достъп по всяко време, от всяко устройство

Microsoft Office 365 осигурява достъп през уеб до email, важни документи, контакти, и календар на почти всяко устройство—включително настолни компютри, Macintosh компютри, iPhone устройства, Android усройства и BlackBerry устройства. Дава ви възможност да ръботите където и когато изберете, за да можете да отговаряте на важните запитвания, независимо къде се намирате.

4. Предвидими месечни разходи

При Office 365 има няколко гъвкави ценови плана, които ви позволяват да увеличавате или намалявате броя на потребителите, които са ви необходими към дадения момент.

5.  Започвате да работите с него лесно и бързо
Office 365 можете да започнете работа веднага.

6. Решения за електронна поща, работа в екип и за онлайн срещи
Възползвайте се от характеристики като 50GB mailbox, който позволява и прикачени файлове до 25MB, календар, контакти, онлайн срещи, бързи съобщения и др.

7. Сигурност
Сигурността е приоритет на Microsoft. С Office 365, можете да използвате същите системи, използвани от Microsoft и от други компани иот цял свят, които помагат да се защити email комуникацията, документите и мрежите. Тези системи сканират вашите съобщения и документи за spam и зловреден софтуер 24 часа на ден, 7 дни в седмицата.

8. Без необходимост от специални IT познания

Администрацията на Office 365 е предвидена за организации без IT служители, тъй като лесно можете да настройвате и използвате различните характеристики, които  ви помагат да се фокусирате върху бизнеса си не върху технически детайли.

9. Гъвкаво решение за компании, които са с бърз растеж

С Office 365, получавате различни ценови опции, които ви дават възможност за гъвкаво да планирате колко потребителя и услуги да добавяте или изключвате.

Искате да получите повече информация за ценовите планове на Office 365  – свържете се с нас на +359 2 818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

Microsoft Dynamics NAV 2018 -и така, кое е новото?

На 1 Декември 2017г. Microsoft Dynamics NAV 2018 бе представен пред широката публика.

Какво е Microsoft Dynamics NAV?

Открийте как NAV може да Ви бъде полезна, като ни се обадите на 02/ 818 36 63 или ни пишете на info.bg@fts-eu.com

Новостите в NAV 2018

 • Настройки и конфигуриране  – Нови опции са добавени за ролите на Business Manager и Accountant. От списъка с дейности, можете да отваряте страници за настройки.
 • Задачи – Можете да създавате задачи, които да напомнят за действия, които трябва да изпълните. Задачите могат да се отнасят, както за вас, така и за някой друг в организацията.

 

 • Преконфигурирани отчети в Excel – Ролите Business Manager и Accountant имат нова опция за Excel Templates. От там можете да избирате преконфигуриранияотчет, който после можете да отпечатате директно от Excel.

 

 

 

 • Още по-бързо обработване на заявки, фактури и кредитни известия 

 

Детайлна информация за новостите в Microsoft Dynamics NAV 2018 – What’s New in Dynamics NAV 2018

Тази версия съдържа много на брой малки промени, което се превърна в тенденция в последните няколко версии. Промените могат да бъдат обобщени в две групи: подобрения в системата и интеграция с Office.

 • подобрения в системата

 • интеграция с Officе

 

Лесно можем да организираме демо на NAV 2018 и да разкажем за последните си проекти за клиенти в България – обадете ни се на 02 / 818 36 63 или ни пишете на info.bg@fts-eu.com

 

6 въпроса, които са важни при избора на CRM система

Изборът на подходяща за Вашата организация  CRM система, може да се окаже предизвикателство. Преди да пристъпите към процеса на сравнение на различни решения, си струва да отделите време за да дефинирате и изискванията си към системата.

Като част от подготовката, препоръчваме да обсъдите следните 6 важни въпроса:

1. Кои задачи искате да автоматизирате със CRM системата?

Често срещана причина за инвестиция в нова CRM система е необходимостта от по-голяма автоматизация. Това ще спести времеемките, изискващи много ресурси рутинни задачи. Някои примери за това са изпращането на автоматизирани кампании при важни събития, рутинни задачи и др.

2. Какви процеси ще управлявате със CRM системата?

Всички CRM системи са предназначени да помогнат на компаниите да управляват връзките си с  хора и компании, да проследяват продажбите и да организират ежедневни задачи.

Ами другите процеси, които искате да управлявате? В зависимост от бизнеса ви това може да включва управлението например на : Събития, Проекти, Продукти, Задачи, Приложения, Медицински записи и недвижими имоти.

3. Към каква CRM система сте се насочили – on-premise или в облака?

Избирайки облачно решение ще избегнете разходите, асоциирани с инвестицията в on-premise варинат, който включва софтуер, ъпгрейди, сървъри и админситрация, разходи з аперсонал. С облачното решение потребителите започват да работят по-бързо с новите характеритики и модули в системата.

От друга страна, при система on-premise ще заплатите по-високи разходи в началото на проекта, но няма да дължите абонаментни такси.

4. Ще разделяте ли внедряването на системата на отделни фази?

Препоръчително е да започнете с част от проекта и постепенно да добавяте функционалности.

5. Имате ли специфични изисквания според индустрията, в която работите?

Някои CRM решения са специфични за дадени индустрии. Например застрахователна дейност, образование или здравеопазване.

6. Какви други ресурси желаете да интегрирате със CRM системата?

Освен Microsoft Office приложенията, вероятно ще искате да интегрирате CRM системата и с други ресурси, включително:

 • вашата уеб страница
 • счетоводен софтуер
  • онлайн уеб-портал, където клиентите могат да заявят различни услуги и да следят статуса на поръчката си
  • платформа за електромнна търговия
  • други приложения за e-marketing, Sharepoint

Ние от ФТС ще се радваме да отговорим на въпросите ви и да ви консултираме в избора и внедряване на най-добрата CRM система за Вашата организация.

Моля, свържете се с нас – за кратка демонстрация  или повече информация на 02/ 818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

 

Още полезни статии:

Как да впечатлите клиентите с помощта на Microsoft Dynamics CRM и ClickDimensions?  

Kога е време да изберете CRM?  

CRM – или как да премахнем пропастта между маркетинга и продажбите?