Винаги крачка напред с решението DynamicsPrint

В своята корпоративна брошура немската печатарска група Appl отбелязва: „непрекъснато търсим нови предизвикателства на пазара и продължаваме да инвестираме в последните технологии“. Верни на своите принципи Appl избират и успешно внедряват ERP системата от висок клас Microsoft Dynamics AX и специализираното решение за печатарската индустрия – DynamicsPrint (преди eGraph).

Немската група Appl обединява богато портфолио от продукти и не може да се довери на стандартните софтуерни решения за печатарската индустрия. От една страна трябва да се вземе впредвид независимостта на дейностите на седемте отделни компании в групата, а от друга страна продуктовото портфолио е многообразно – варира от печат на каталози, списания, брошури, вестници до книги и др. Производството включва няколко направления сред които дигитален печат, листов печат, ролен офсетов печат и др.

DynamicsPrint интегрирано, иновативно решение за печатарската индустрия

Специализираното решение за печатници  DynamicsPrint попада в полезрението на мениджъри от Appl посредством една статия в “Druck Spiegel”. Референтни клиенти на решението са повече от 25 компании от Скандинавските страни и други европейски държави.

Възникването на нови технически и оперативни изисквания при управлението на групата Appl, става наложително различните IT решения и системи, които се използват да се централизират и унифицират в едно цялостно, завършено решение.

Това е водещата причина групата да предпочете ERP системата от висок клас Microsoft Dynamics AX и специализираното решение за печатници DynamicsPrint. Другите аргументи в полза на Microsoft Dynamics AX и DynamicsPrint са експертизата на компанията разработчик на решението –  MPS Graphics в печатарската индустрия, както и обхвата на решението, който включва както финанси и счетоводство и калкулации, така и управление на склада с оптимизирано управление на складовите запаси и др. Изградена е и web-платформа за автоматизирано приемане на поръчки за дигитален печат.

За групата Appl от особено значение е изборът на иновативна система със съвременна архитектура. Microsoft Dynamics AX отговаря на тези условия и е един от стратегическите продукти на Microsoft, които са обект на непрекъснато развитие и иновации. Същевременно системата е тясно интегрирана с други продукти на Microsoft като  Microsoft Office, Microsoft Sharepoint, Microsoft Exchange и др.

Специфичната архитектура на решението позволява да се задават и изпълняват бързо и лесно допълнителни доработки според изискванията на клиента, като например администрацията по промяна на печатните платки по дадена поръчка.

От особено значение при финалния избор на ERP решение за Appl са били комплексните изисквания на групата, модерната, иновативна архитектура на решението, възможността за гъвкава и достатъчно бърза реакция за евентуални доработки към системата.

Внедряването на практика

Преди началото на проекта по внедряване на системата, групата Appl първоначално изготвя детайлна спецификация, която описва всички изисквания към системата по отдели и по бизнес процеси.

След като е взето окончателно решение в полза на  DynamicsPrint и Microsoft Dynamics AX, Appl започва работа по подготовката на проекта. Проведен е десетдневен уъркшоп съвместно с фирмата-внедрител на решението, за да се опише обхвата на проекта и да се дискутират и установят основните етапи на внедряването.

Като резултат, се излъчва списък от така наречените „gap-fit”или списък със задачи, които служат като работен план на екипа по внедряване.

Внедряването на подобна мащабна инсталация не е шега, споделя Роберт Мартин, ИТ мениджър в Appl, но резултатите след внедряването разкриват, че усилията са били оправдани. В момента бързо и лесно се визуализират желаните отчети (финансови, за продажби и т.н.)

Роберт Мартин е много доволен от факта, че производството във всички компании от групата не е спирало по време на внедряването дори за час. Смяната на системите се е осъществила постепенно според големината на компаниите на месечна база, което означава, че първия месец водеща е била старата система спрямо новата, втория месец водеща система е била новата и едва на третия месец старата система е изключена. Това означава, че се е наложило всички служители да положат допълнителни усилия, но е гарантирана сигурността на информацията, а и за да не се застраши производството е избран този метод. Процедурата е изпълнена по подобен начин за всички модули от системата.

Това, което Мартин посочва като добра практика е, поддържането на три версии на системата – development версия, тестова версия и Live версия. Нов ъпдейт на на системата се пуска само след са преминати внимателни тестове в тестовата версия, едва после се преминава в Live версията. Това гарантира гладко протичане на операциите.

Когато обърне поглед назад във времето Роберт Мартин казва, че целият процес по имплементация на системата е преминал гладко и препоръчва да не се пестят усилия при внедряването на подобни цялостни решения за оптимизиране на бизнеса.

DynamicsPrint e вертикално ERP решение към Microsoft Dynamics AX, разработено от MPS Graphics (Дания) и специално предназначено за полиграфическите предприятия (печатници, издателства, фирми за производство и печат на опаковки). Решението отговаря на всички специфични нужди и административни изисквания, характерни за индустрията от изготвянето на предварителна калкулация до фактуриране и финансови отчети. Нaпълно интегрирано е със стандартната ERP функционалност на AX, като по този начин то притежава и всички предимства на водещият продукт на Майкрософт.

ФТС България е партньор на MPS Graphics за решението DynamicsPrint за България. Сред клиентите на  DynamicsPrint са: Фреш Ап Лейбъл (България), Skanem Stavanger A.C. Schmidt (Дания), Antilope, Lier (Белгия), JMS Mediasystem (Швеция, Strålfors (Швеция), C2 Media (САЩ), Stibo Graphic (Дания), Thijsen Media Group (Холандия), Edward Brothers (САЩ), Europrint (Чехия) и др.

Повече за самото ERP решение можете да откриете на egraph.fts-eu.com

Може да ви бъдат полезни и следните статии:

ERP решението Dynamics Print и предизвикателствата пред ERP решенията за печатарската индустрия

8 съвета при избор на ERP система за Вашия бизнес

Споделете с колеги:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *