10 маркетинг съвета от CRM експертите

По време на конференцията за маркетинг експерти, посветена на идеи за работа със CRM системата Microsoft Dynamics експертите споделят своя опит и добри практики:

 

1.      Ако не можете да измерите резултатите, не можете да ги управлявате

Използвайте различни метрики за продажби и маркетинг, за да измервате резултатите на компанията си. Наблюдавайте тенденциите, разчитайте ги и  реагирайте релевантно спрямо тях.

 

2.  Отвъд опциите за „отписване“ на страниците за абонамент за фирмения бюлетин

Използвайте страницата за абонамент за фирмения бюлетин, за да съберете маркетинг данни. Заложете проучвания, за да получите отговори от клиентите или уеб регистрационна форма, която да ви помогне да съберете запитвания за поддръжка.

 

3. Не ограничавайте маркетинг програмите си само до комукация по e-mail

Като част от цялостната Ви маркетинг кампания, включете и търговците. Създайте работен поток в CRM-a, който да напомни на търговеца, че трябва да извърши телефонно обаждане до съответния потенциален клиент.

 

4. Отделите по Продажби и Маркетинг трябва да работят заедно, за да постигнат добри резултати

С инструменти като Microsoft CRM, отделите по Продажби и Маркетинг могат да използват единна база данни, за да проследяват потенциални клиенти и да измерват постигнатите резултати.

 

5. Използвайте динамично съдържание в  e-mail кампаниите си

Не създавайте дузина различни email шаблони, за да комуникирате едно и и също съобщение към различни аудитории. Изградете един темплейт и използвайте динамично съдържание, за да създадете персонализирано отношение за всеки получател.

 

6. В комбинация със CRM системата, използвайте инструменти за маркетинг автоматизация, за да управлявате събитията си

Използвайте уеб регистрационни форми, за да събирате регистрации, email маркетинг кампании да изпращате „запази датата“ и други напомняния.

 

7. Маркетинг автоматизацията вече не е само за маркетинг отдела!

Използвайте същите инструменти за маркетинг автоматизация, които използвате за да комуникирате със своите потенциални клиенти и за да изпращате регулярни напомняния за допълнителни услуги към своите съществуващи клиенти. Създайте „посланици“ на марката като непрекъснато, но деликатно ги ангажирате със предлаганите продукти или услуги.

 

8. Допълнете възможностите на инструментите за маркетинг автоматизация със  CRM работни потоци

Например, оценете и обобщете отговорите от проучванията и препратете негативните такива, към съответния служител от отдел „Обслужване на клиенти“.

 

9. Не използвайте социалните медии само за комуникация с клиентите си, събирайте данни, анализирайте ги и ги използвайте разумно.

Използвайте CRM системата, за да събирате данни, които да допълвате към останалата маркетинг информация за съответните контакти, за да разбирате все по-добре своите клиенти.

 

10. Потърсете още идеи сред служителите си, за да генерирате най-добрите маркетинг идеи

Какво търсят клиентите Ви? Надникнете в  Google Analytics, за да разберете. Ако нямате време или средства, които да вложите в маркетинг на съдържанието – погледнете сред служителите си за ресурси или експертиза, които вече са налични. Не Ви е необходима гигантска маркетинг машина, за да бъдете ефективни, премислете съществуващите си бизнес процеси, за да откриете начини да достигнете до своите публики по максимално релевантен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *