Как придобиването на LinkedIn ще повлияе на Microsoft Dynamics 365?

Естествено, LinkedIn ще има най-голям ефект върху Dynamics CRM и Office365/Outlook. Професионалната мрежа в LinkedIn е меко казано, изключително силен инструмент. Към момента LinkedIn разполага с над 433 милиона потребители (19% увеличение за всяка година) и над 105 милиона активни потребители всеки месец. За всички HR мениджъри и търговски мениджъри, които използват Dynamics CRM, достъпът и до мрежата на LinkedIn ще бъде голямо предимство.

Някои от някои от ползите накратко:

  • Търговските представители ще разполагат с актуална информация за своите контакти. Ще могат да виждат и как са свързани те в LinkedIn, както и какви постове харесват. С подкрепата на Cortana Intelligence, търговците ще са по-подготвени от всякога за среща с потенциален клиент.
  • Интеграцията със Sales Navigator на LinkedIn ще провокира търговците да използват все повече social selling. Ще могат да откриват нови потенциални клиенти, както и точните места /групи/ форуми, където могат да разкажат за своя продукт или услига.
  • Маркетинг специалистите ще разполагат не само с името и мейла на клиента, а с цялостен поглед върху професионалното развитие и позиция на дадения клиент.

Бизнес приложенията Microsoft Dynamics 365 Sales, Customer Service, Field Service и Marketing ще бъдат тясно свързани с LinkedIn. Това би означавало по-точни и детайлни данни за клиента, които ще доведат до по-добра комуникация и по-голяма удовлетвореност.

Друга изненада, която разкриха от Майкрософт на User Group Summit през Октомври 2016г. е Customer Insights Module, който разработват за Dynamics 365. Customer Insights ще предостави 360-градусов поглед върху клиентите ви, за да знаете точно от какво имат нужда, точно кога имат нужда от услугите ви.

Ето един от примерите, представени от Майкрософт на User Group Summit – Marston’s (британска верига от традиционни пъбове) разкриват как Dynamics 365 и Customer Insights са трансформирали начина, по който взаимодействат с клиентите си. Те вече могат да проследяват цялото преживяване на клиента – от познаването коя бира предпочитат да поръчват до това колко често даден клиент посещава веригтаа заведения. Представете си възможностите за вашия бизнес, ако разполагахте с тазкава информация. Обслужване на съвсем друго ниво!

Ако имате още въпроси за Dynamics 365 – потърсете ни на 02/ 818 36 63 или info.bg@fts-eu.com

Други полезни постове в блога:

Какво печелят клиентите с Dynamics 365?

 

Един коментар з “Как придобиването на LinkedIn ще повлияе на Microsoft Dynamics 365?

  1. Димитър Сарафов

    С нетърпение очаквам версията в която ще можем да се запознаем с реализираната интеграция с LinkedIn. Определено новите възможности ще предоставят възможност за съвсем различен подход към работата с потенциалните и настоящи клиенти на компаниите които използват този инструмент. Все повече се затвърдява тенденцията, CRM системите и по специално Dynamics 365 на Майкрософт да са все по интегрирани със социалните мрежи и така да бъдат по близо до клиента. Първо с Yammer който обхвана социалната комуникация на служителите в компанията, а сега и Linked In. Определено следващите няколко години коренно ще се промени начина на комуникация и взаимодействие с клиента и стъпките които предприема Майкрософт в тази посока все повече ни доближават до дигиталното бъдеще и модерен начин на водене на бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *