Защо анализът на данни е толкова важен за ритейл компаниите?

Анализаторите от Gartner открояват в проучването 2016 Retail Hype Cycle технологичните тенденции, които ще окажат значително влияние върху развитието на ритейл бранша в следващите години.

Обобщеният списък на технологиите изглежда така:

  • «умни» устройства и 3D-печат;
  • алгоритми, бизнес анализи, Big Data;
  • взаимодействие със социалните и мобилни технологии;
  • облачни услуги;
  • добавена реалност.

Защо анализът на данни е особено важен  за ритейл комапниите?

Данните в компанията започват да се трупат още в момента на създаването й. И с всяка изминала година стремително се увеличават. Данните се прибавят през различни канали на взаимодействие с клиентите и през използваните корпоративни системи. Колкото повече канали и внедрени системи, толкова повече данни, от които може да се извлекат ползи.

Как да управлявате неструктурирани данни с такъв огромен обем?

Сами по себе си данните не означават нищо, необходимо е да бъдат обработени, класифицирани, анализирани и визуализирани. Да се разкрие скрития потенциал на събраната информация помагат аналитичните методи и инструменти – Excel, вградените функционалности на ERP системите, специално разработени решения за бизнес анализи.

Как BI решенията помагат на всеки един отдел в ритейл компанията?

Ще разгледаме  как системите за бизнес анализи биха били полезни на отдел Финанси и отдел Маркетинг.

Решенията за бизнес анализи помагат на финансовите мениджъри, анализатори и контрольори да видят цялостната картина на финансовите резултати на компанията. Дават възможност да се проследяват ключовите показатели на един екран и да се преглеждат данни в детайли по конкретен магазин, регион, период, продуктова група. Данните в отчетите за  KPI се обновяват в реално време и помагат за вземането на навременни решения.

expence_power_bi_animated

Бизнес анализите позволяват да се анализират данни на стратегическо ниво –да се изградят тенденции и модели. Служителите във отдел Финанси могат успешно да следят например за  внезапен ръст на разходите и бързо да отреагират на това.

За Маркетинг мениджъра е важно да мотивира екипа си за действие и ясно и атрактивно да представи резултатите от маркетинг кампаниите пред топ мениджмънта. С помощта на интерактивните отчети маркетинг специалистите създават свързани маркетингови отчети, разказват в детайли за резултатите от дадените рекламни кампании.

С помощта на инструментите за бизнес анализи, маркетинг мениджърите анализират резултатите от кампаниите в реално време и ги сравняват по сегменти клиенти, географски райони и други категории. На един екран могат да се обединяват данните от анализите от кампаниите в електронния магазин, социалните мрежи, активностите на корпоративната страница. Благодарение на богатия избор от елементи за визуализация, служителите в маркетинг отдела могат да представят изменението на продажбите по сегменти, да проследяват изменението на разходите по кампании и различните канали, да показват отчети за ROI по кампании.

Ако желаете ли Демо на Power BI, изпратете ни запитване тук: http://www.fts-eu.com/bg/demo/

В материала са използвани данни от Gartner 2016 Retail Hype Cycle.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *