5 препоръчителни практики за успешния финансов мениджър в проектно ориентирани компании

Вие ли сте човекът, на когото разчитат за бюджетиране, прогнозиране, управление на финанси във вашата организация? Ако е така, в следващите редове ще откриете няколко съвета как да бъдете по-ефективни с няколко лесни стъпки  и с малко помощ от Deltek Maconomy ERP

 1. Информацията е злато, използвайте я ефективно

Не е тайна, че повечето компании разполагат с неимоверно количество данни, които, обаче рядко използват ефективно, така че да извличат идеи и прогнози от тях.

Знаете ли че? – “По-малко от 5%  от компаниите използват информацията от минали проекти за целите на бъдещи търговеs”– Forrester Research.

Събирането и компилацията на данни от колкото може повече отминали проекти, ще ви даде  по-задълбочени данни за това, къде са допуснати грешки и къде се провалят дадени оферти. Ще откриете и къде проджект мениджърите алокират неправилно наличните ресурси, което от своя страна влошава ефективността и финансовите резултати.

Когато сте събрали необходимата информация, можете да анализирате по-добре и по-точно да прогнозирате. Трябва да подберете и инструментариум от KPI показатели, които ще ви помогнат по-добре да управялвате резултатите си в бъдеще.

За тази цел може да се обърнете към възможностите на специална ERP система за проектно ориентирани компании. Така лесно ще намирате отговори на следните въпроси:

 • Къде предишните оценки за време на проекта са били погрешни?
 • Как бъдещите оптимизации биха намалили разходите и сроковете по даден проект? и др.
 1. Проследявайте разходите във всеки един момент

Погледа назад във времето във вашите данни е добро начало, но ви е необходим и навременен достъп до всички текущи разходи по проектите.

За да повишите рантабилността, то трябва да знаете следните отговори:

 • Кои ресурси в момента са заети?  
 • Къде са алокирани дадените ресурси?
 • Кои ресурси не се използват достатъчно ефективно?
 • Къде и как трябва да се разпределят ресурсите, за да сте сигурни, че работите по проектите с пълния си капацитет.

Когато разполагате с тези отговори, много по-лесно бихте разпределили правилно наличните ресурси. Но с една капсулирана система като Excel таблици, например, или като изолирани системи, които не са интегрирани с останалите ИТ решения в компанията, може да ви отнеме дни или седмици да сберете цялата актуална информация за графици, разходи и рентабилност по проекти или програми.

ERP системата за проектно ориентирани компании ви позволява да достъпите цялата нужна информация, която е събрана на едно място и да избегнете неприятни изненади, като пропуснати срокове, превишени бюджети и други, които могат да застрашат успеха на различните проекти, по които работите.

 1. Преразгледайте и оптимизирайте паричните потоци

В силно конкурентия пазар, в който всички оперираме, вдигането на цените може да е грешен ход за вашата компания, както и силен шок за клиентите ви. За да избегнете това, трябва да оптимизирате паричните потоци.

ERP системата за проектно ориентирани компании ви дава възможност да постигнете по-голяма акуратност на данните и добър поглед върху статуса на проекта във всеки еидн момент.

 1. Оптимизирайте използването на наличните ресурси

Знаете ли че? “Над 65 % от комапниите посочват управлението на ресурсите сред най-големите предизвикателства за своя бизнес”  – Forrester Research.

ERP системата за проектно ориентирани компании ви позволява да проследявате доколко ефективно са разпределени и се използват наличните ресурси, както и да планирате разпределението им по бъдещи проекти.

 1. Изберете и внедрете специализирано ERP решение за проектно ориентирани компании

Традиционната ERP  система, която е създадена за производствена компания, например, няма да е подходяща за управлението на проекти и ресурси в консултантска компания или в рекламна агенция, нито в адвокатско дружество.

Deltek Maconomy ERP са така конфигурирани, че да осигурят и рипортинг функционалност на потребителите от проектно ориентирани компании и техните специфични изисквания към системата.

За да научите повече за ERP системата за проектно ориентирани компании  Deltek Maconomy  разгледайте тук ERP за управление на проекти и ресурси  или се свържете с нас на 02/ 818 36 63 / Info.bg@fts-eu.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *