Дигиталната трансформация –какво е? А ще засегне ли и моят бизнес?

Дигиталната трансформация е една от онези думички, които напоследък станаха страшно популярни и е почти невъзможно да не сте чували вече за нея.

Но какво всъщност означава?  И как ще влияе на бизнеса ви?

Едно от последните проучвания на Price Waterhouse Cooper разкрива, че “86% от изпълнителните директори посочват дигиталната трансформация като приоритет номер едно през следващите месеци“. Защо?

Дигиталната трансформация се проявява в случаите, когато компаниите преосмислят процесите си, услугите и продуктите си, използвайки силата на наличните към момента технологии.

Проявленията й могат да са най-различни – от това да се научим да използваме далновидно наличната бизнес информация до нови възможности да се предоставят услуги на глобално ниво.

Потенциалът на дигиталната трансформация:

 1. Преоткриване на ангажираността на клиента

За да се почувстват клиентите ви ценени в свят на дигитална комуникация, е необходимо да използвате наличните данни, за да ги опознаете още по-добре. Така натрупаните в бизнес системите данни за клиентите ще ви позволяват да им предоставяте максимално персонализирана услуга.

 Пример: Медицинска клиника с пациенти от различни етнически групи, вднерява CRM система, която позволява да се:

 • изпращат автоматизирани напомняния за записаните часове на съответния за пациента език, както и да се извести лекаря, дали е необходим преводач по време на прегледа.
 • изпращат известия при настъпило събитие (презаписване на часа, отмяна на часа, непоява на пациента и други).
 • изпрати до пациента кратка анкета след прегледа, относно вниманието и грижата по време на прегледа, нивото на обслужване и др.

 

 1. Взаимодействие с клиентите без граници

Служителите и клиентите вече не са обвързани с локацията, на която се намират. Търговските екипи могат да са разпръснати навсякъде по света. Благодарение на възможностите на т.нар. виртуална колаборация, може да се работи през интернет и с помощта на облачните технологии – чрез портали, споделяне на документи, сайтове на управление на проекти, видеоконферента връзка. Можете да избирате най-добрата опция за своя бизнес, навсякъде и от всяко мобилно устроойство.

Пример: Проектно ориентирана компания ползва портали за проектите, по които работи, за да осигури единна среда за членовете на екипа и клиентите. Един портал например включва:

 • Споделени файлове и работни екрани, за да се отбелязва напредъка по задачите.
 • Дискусии и взаимодействие в реално време;
 • Работни потоци за времето и разходите, за да се минимизират административни забавяния.

 

 1. Допълнително оптимизиране на операциите

Съвременните системи за управление на бизнеса свързват потока от информация и процеси в маркетинга, продажбите, обслужването на клиенти, операциите и веригата на доставки. С единна система, служителите могат да предоставят по-добро обслужване на клиентите и да прекарат повече време в постигането на повече продажби и по-голяма печалба за компанията.

 1. Модернизиране на дейностите по обслужване на клиентите

Обслужването на клиентите бързо се превръща в основно конкурентно предимство за всяка компания. Свързаната информация и системи позволяват на сервизните отдели да оптимизират планирането на графика си, управлението на разервните части и взаимодействието с клиентите. Те вече могат да използват данни, събрани чрез Интернет на нещата (IoT), за да подобрят обслужаването—например подмяната на осветлението в умни сгради, като се избягва спирането на цикъла на работния процес.

Пример: Компания за продажби и монтаж на климатични системи използва свързани решения, за да уведоми техниците, в момента, когато постъпи запитване за монтаж или сервиз, да резервира час в техния график и за да ги насочи по-възможно най-краткия път към дадения обект.

Когато са на място на обекта, техниците имат достъп до наличните резервни части и до тези, които могат да бъдат доставени още на следващия ден. Когато монтажът или сервизната дейност е завършена, клиентът подписва протокола на таблет. Автоматично се генерира фактура, която се издава в главния офис на компанията, дори преди сервизният автомобил да е напуснал обекта.

 1. Нови бизнес модели

Статуквото не е решение за повечето компании. Пред тях се разкриват многобройни нови възможности – от добавяне на нови услуги в портфолиото до комбиниране с други компании при изграждането на нови канали – но застаряващите технологии и системи не могат да поддържат новите посоки.

Новите унифицирани системи са облачно – базирани, свързват счетоводство, финанси, продажби, покупки, склад, връзки с клиенти, достъпни са и лесно се възприемат от служителите, подходящи са за всяка кампaния, независимо от мащаба й.

Новите бизнес приложения позволяват на компаниите да се възползват от data и machine learning, за да се подобри обслужването на клиентите и да оптимизирате операциите. Да се ползва IoT , за да съберат и анализират в реално време данни за по-информирани решения, а и за изготвянето на по-атрактивни оферти и др.

 •  Решения, базирани на данни в реално време

Данните стават по-ценни и от злато. Важното е, обаче, да преодолеете основното предизвикателство, как да превърнете информацията в познание, да разчетете тенденциите, да откроите прогнозите на база на историята от данни.

Модерните системи за управление на бизнеса целят да централизират информацията от цялата организация. По този начин, можете да проследявате резултатите на бизнеса си в реално време, независимо от локациите на отделните бизнес единици.

 1. Различни бизнес системи

Остарелите системи за управление на бизнеса могат да се превърнат в пречка и предизвикателство да развивате бизнеса си. Фокусирайте се върху бизнеса си, а не върху технологиите. Когато работите с коректен партньор с дългогодишен опит, можете да разчитате да намалите сложността и разходите за IT.

Обадете ни се, за да ви разкаже още за дигиталната трансформация на 02/ 818 36 63.

По материали от erpsoftwareblog.com

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *