Изкуственият интелект (AI)– време ли е да действаме?

Все по-често чуваме разговори, чиято основна тема е изкуственият интелект (AI). Създават се непрекъснато нови AI компании и се стартират нови проекти с вграден интелект в приложения, отчети и бизнес процеси.

През 2017 година, 85% от мениджърите в едно проучване на Accenture посочват намерението си да инвестират в  технологии, свързани с AI-през следващите три години. Независимо дали работите в сферите на управление на финансите, производството, човешките ресурси, обслужването на клиенти, маркетинг или продажби, всички трябва да оценим как можем да надградим човешкия интелект с AI.

AI: Сърцето на дигиталната трансформация

Какво е AI? Всъщност е разработването на компютърни системи, които могат да изпълняват задачи, които обикночвено изискват човешки интелект, като например визуално възприятие, разпознаване на речта, вземане на решения,превод на различен език и др. В AI, има много технологии, като например natural language processing (NLP), natural language generation (NLG), machine learning, deep learning и  text analytics. В момента machine learning е една от най-мащабните и бързо разрастващи се направления на AI.

Преди AI и машинното обучение бяха ограничени и достъпни само за експерти. Днес тези технологии се развиват главоломно дори извън царството на специалистите по обработка на големи бази данни. AI генерира препоръки, които се базират на предишни покупки, засича злонамерена дейност, отчита доколко са квалифицирани лийдовете в CRM системата , помага на шофьорите да открият оптималния маршрут чрез GPS карта, осигурява персонализирана помощ с Alexa или Siri. Всъщност AI вече е неделима част от нашите ежедневни дейности.

Време за действие

Всяка индустрия ще бъде променена, дори по точната дума е трансформирана с AI. Той се превръща в задължителна компетенция за бъдещето. Огромните обеми от сложна и многообразна информация вече затрудняват съществуващите BI/data discovery инструменти, които не могат да ги обработят и извлекат прогнози от тях.

Ако не сте бюджетирали да добавите AI инструменти в  стратегията на организацията си – може би закъснявате?

AI и предиктивните анализи „променят играта“. Те все повече заемат място в разговорите на лидерите. Време е за действие.

По материали на:https://www.informationweek.com

Снимка: Shutterstock

Един коментар з “Изкуственият интелект (AI)– време ли е да действаме?

  1. Димитър Сарафов

    В работата си с наши потенциални и настоящи клиенти все по често засягаме теми, свързани не просто с автоматизирането на бизнес процесите в тяхната организация, но и обсъждаме техни идеи за внедряване на различни AI инструменти в тяхната ежедневна работа. Използвайки натрупаният над 23 годишен опит във внедряването на различни системи за управление на бизнеса(ERP, CRM, ECM, BI, Data Base и др.), разучавайки с помощта на нашите партньори (Microsoft, Oracle, M-Files ) техните нови функционални и технически възможности, използвайки мобилните технологии и възможността за отдалечена свързаност. Ние търсим и заедно с нашите клиенти и съвместно разработваме все по често различни AI инструменти които, да подпомагат тяхната ежедневна дейност. Всъщност няма да скрия ако каже, че това се едни от най-интересните ни проекти по които, работим и се радвам, че все повече клиенти търсят такива решения и се опитват да развиват бизнеса си в тази посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *