D365 Business Central vs Dynamics NAV -кои са приликите и разликите?

Microsoft Dynamics 365 Business Central e новото ERP решение на Microsoft за малки и средни компании.

Business Central първоначално бе обявен под работното име Dynamics 365 Tenerife и към момента се предлага само като SaaS (Software as a Service) решение. Понеже Business Central разполага с почти същите функционалности, които вече познаваме в Dynamics NAV, някои го наричат още “NAV в облака”.

Предимствата на Business Central

С Microsoft Dynamics 365 Business Central (D365 Business Central) получавате същите стандартни функционалности, както при Dynamics NAV (Navision) и директна интеграция с D365 Sales (Microsoft CRM), Office 365, Power BI, и др.

Microsoft описва D365 Business Central като ‘бизнес решение всичко в едно’, което ви помага да оптимизирате бизнес процесите в компанията си и подобрява взаимоотношенията с клиентите.

Business Central е създаден на база на следните три предимства:

  • Без граници – добрата интеграция между отделните приложения от линията Dynamics 365 гарантира бизнес без граници – организация, в която можете свободно да споделяте данни и да работите по-ефективно.
  • Гъвкавост – Dynamics 365- е гъвкава бизнес платформа, която може да се адаптира според бизнес нуждите на организацията по отнощение на мащаб и комплексност.
  • Най-ценното – резултати, тенденции, прогнози  – Интеграцията с Power BI и възможността да се използват Azure Intelligence инструменти (например Cortana за прогнози), гарантират способността да виждате не само крайните резултати, но и тенденциите и прогнозите, коеото е от собена важност за един успешен бизнес.

 

Кои точно са разликите между D365 Business Central и Dynamics NAV?

 

Функционалностите

Както и при NAV, функционалностите в D365 Business Central се делят на два така наречени ‘пакета’, Essentials и Premium. ‘Essentials’ кореспондира на NAV ‘Starter Pack’, а ‘Premium’ кореспондира на NAV’s ‘Extended Pack’.

Достъп

На компютър Business Central се достъпва през уеб клиент чрез браузер, на мобилни устройства, можете да достъпвате Business Central от приложение, което си изтегляте. От друга страна, можете да използвате Dynamics NAV и локално на компютъра си, но и  да достъпите решението онлайн през браузър. Ако използвате мобилно устройство или таблет, има приложения и за Dynamics NAV.

Лицензиране

Business Central се лицензира с абонамент на месечна база, като можете да плащате само за поименни потребители.

 

Опции за хостинг

Business Central е SaaS решение и се хоства в Azure на Microsoft.

С Dynamics NAV, разполагате с опцията както да внедрите решението в Azure, в частен дейта център или локално на ваш сървър.

Двете решения са много подобни, но при Business Central има някои минимални промени, които са взети като допълнителни мерки за сигурност, поради ползването му като SaaS решение. Промените касаят достъпа до някои файлове на сървърите както и достъпа до някои системни таблици.

 

Разширена функционалност

Business Central позволява да инсталирате ектеншъни, разработени от ISV (Independent software vendor) партньори директно от Microsoft AppSource. По този начин, можете да разширявате функционалността и бързо да тествате нови опции, съответно бързо да деинсталирате add-on приложението, което не върши работа, както сте очаквали.

Тази възможност не съществува при Dynamics NAV. От друга страна, с NAV можете да къстамизирате функционалността на решението, според изискванията на своята компания и да разработвате модули, за да разширите функционалността на решението.

 

Ъпдейти

Business Central се обновява постоянно, не е необходимо да чакате за обявяването на новата версия, както ни беше познатио при Dynamics NAV, Business Central се ъпдейтва на месечна база.

 

Кое решение да изберете все пак?

И двете системи – Business Central и Dynamics NAV са предназначена за малки и средни компании.

Но D365 Business Central е особено атрактивна по отношение на цената за по-малките компании, които са надраснали счетводния софтуер, който използват и се нуждаят от истинска ERP система.

Dynamics NAV, от своя страна е подходящ за компании с комплексни изисквания, където се изискват къстамизации и допълнителна функционалност,  както и за тези, които държат на on-premise решение.

Ако желаете да разкажем повече за Dynamics NAV или D365 Business Central – свържете се с нас на 02 818 3663 или info.bg@fts-eu.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *